środa, 17 września 2008

Ochrona przed wolnymi rodnikami, obniżanie wysokiego cholesterolu.




Nieprawidłowa dieta, przepracowanie, stres czy zanieczyszczone środowisko towarzyszące naszemu codziennemu życiu to koszty, które płacimy za postęp cywilizacyjny i rozwój świata w którym żyjemy. Zanieczyszczenia i zły styl życia przyczyniają się do powstawania i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Jednym z głównych czynników, które przyspieszają rozwój tych chorób są wolne rodniki zwane również utleniaczami, czyli różnego typu substancje toksyczne powstające w naszym organizmie lub spożywane z nieświeżą żywnością, wchodzące w reakcje i i niszczące inne substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała.

Z punktu widzenia naukowego, wolne rodniki są to atomy, grupy atomów lub cząsteczki, posiadające na ostatnim orbitalu nieparzysty elektron. Są one chemicznym produktem ubocznym komórkowej przemiany materii, powstają w procesach energetycznych z udziałem tlenu i odznaczają się dużą reaktywnością chemiczną. Właśnie ta zdolność wchodzenia w różne reakcje chemiczne z innymi związkami jest odpowiedzialna za ich toksyczne czy niszczące działanie.

Żartobliwie wolne rodniki można określić jako "czarne owce w rodzinie lub środowisku", które swoich kolegów, inne substancje chemiczne biorące udział w ważnych procesach życiowych sprowadzają na "złą drogę" niszcząc je lub czyniąc z nich samych wolne rodniki.

Utleniacze biorą udział w powstawaniu takich schorzeń jak miażdżyca i zawał serca, rak, udar mózgu, zaćma starcza, choroba Parkinsona czy reumatoidalne zapalenie stawów, a także w przyspieszaniu procesów starzenia się organizmu. Palenie papierosów, picie alkoholu, przyjmowanie różnych leków, infekcje, promieniowanie ultrafioletowe, a także substancje zanieczyszczające środowisko i nieprawidłowe żywienie, a w szczególności niedostateczne spożycie antyoksydantów to kolejne czynniki stymulujące powstawanie utleniaczy.

Przez miliony lat natura nauczyła się chronić nasz organizm przed skutkami działania wolnych rodników, dając nam przeciwutleniacze, które stojąc na straży naszego zdrowia i długowieczności, chronią organizm przez inaktywacje lub niedopuszczanie do rozwoju wolnych rodników. Nazwa "przeciwutleniacze" lub zapożyczone z języka angielskiego "antyoksydanty", sugeruje, że chodzi o substancje przeciwdziałające utleniaczom (ang. oxidants).

Antyoksydantami są najczęściej witaminy i inne związki roślinne, jak np. barwniki, które możemy znaleźć w kolorowych owocach i warzywach. Niektóre związki pochodzenia zwierzęcego również mają działanie przeciw utleniające, a tran, wyciąg z wątroby niektórych ryb morskich ma udokumentowane działanie ochronne w chorobach o podłożu miażdżycowym. Utrzymanie równowagi pomiędzy ilością wolnych rodników, a układem antyoksydacyjnym ma duże znaczenie dla zachowania zdrowia. Antyoksydanty chronią organizm przed działaniem wolnych rodników przez wiązanie tlenu, pożywki utleniaczy i tym samym ich neutralizację. W ten sposób antyoksydanty wzmacniają mechanizmy obronne organizmu. Witaminy C i E, beta-karoten oraz mikroelementy selen i cynk zalicza się do antyoksydantów najlepiej chroniących nasze zdrowie.

Bardzo aktywnymi antyoksydantami są flawonoidy należące do związków polifenolowych. Ciemne i czerwone winogrona zawierają kilkadziesiąt takich związków, w tym antocjanidyny nadające barwę owocom. W 100 gramach czerwonego wina występuje około 55 miligramów taniny, 20 miligramów katechiny i 20 miligramów antocyjanidyny. We Francji, w regionach gdzie występuje duże spożycie czerwonego wina, zachorowalność na choroby miażdżycowe jest o wiele mniejsza niż gdzie indziej mimo spożywania dużych ilości tłuszczów (sery, mięsa).

Aby ochronić nasz organizm przed działaniem substancji utleniających należy spożywać więcej bogatych w antyoksydanty warzyw i owoców. Niestety w wielu przypadkach nawet poprawnie sporządzona i bogata w antyoksydanty dieta może być niewystarczająca, ze względu na metody przygotowywania posiłków - gotowanie, smażenie, co ma duży wpływ na ubytek witamin. Chcąc zachować młodość i zdrowie powinniśmy wzbogacać naszą dietę w suplementy bogate w antyoksydanty, które zwykle w procesach przygotowywania żywności ulegają degradacji.

Preparat Antiox+ jest doskonałą odpowiedzią na wyzwania rzucone naszemu zdrowiu przez choroby cywilizacyjne. W swoim składzie zawiera on wiele witamin i mikroelementów przeciw utleniających, w tym również wyciąg z winogron bogaty we flawonoidy.

Jury przyznając I miejsce preparatowi Antiox+ w kategorii antyoksydanty na Toruńskim Forum Homeopatii i Leków naturalnych podkreśliło, że preparat ten jest dla nas codziennym kieliszkiem wina zamkniętym w kapsułce.

Wskazania:
Biologicznie aktywny dodatek do pożywienia stanowi uzupełnienie normalnej diety w witaminy i mikroelementy, wykazuje działanie antyutleniające, zwiększa aktywność układu odpornościowego i wytrzymałość organizmu na czynniki stresowe. Zalecany dla osób starszych lub osób o obniżonej odporności.

Pomaga w dolegliwościach
# nowotwory wszelkiego rodzaju (spowalnia wzrost komórek rakowych i hamuje ich rozwój),
# obniżenie wysokiego cholesterolu,
# w chorobach naczyń krwionośnych zmniejsza groźbę zawałów,
# niskie ciśnienie,
# uczucie ciężkości w nogach, żylaki, hemoroidy,
# arterioskleroza naczyń mózgowych (szum i dzwonienie w uszach, pogorszenie słuchu i wzroku) ,
# przedwczesne starzenie,
# zapalenie i kruchość żył,

Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na składniki preparatu, ciąża, laktacja (okres karmienia piersią). Nie zaleca się dzieciom.

Skład i forma preparatu - 30 kapsułek żelowych po 390 mg
Skład jednej kapsułki:
Ekstrakt z wytłoków winogron 150mg
Drożdże w kompleksie z selenem,
Ekstrakt z Miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba) 26,5mg
Tlenek cynku,
Sterynian magnezu,
Witaminy: witamina C, E, Beta-karoten,
Otoczka kapsułki: żelatyna wieprzowa.

Zawartość witamin i składników mineralnych w 1 kapsułce:
Witamina C 65mg - 108% RDA
Witamina E 10mg - 100% RDA
Beta-karoten 5mg (odp. zaw. 832ug wit A) - 104% RDA
Cynk 15mg - 100% RDA
Selen 50ug (Drożdże z selenem 50mg)
RDA zalecane dzienne spożycie.

Sposób użycia:
Dwa razy dziennie po jednej kapsułce przed posiłkiem, popijając wodą. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Warunki przechowywania:
Przechowywać w szczelnie zakniętym opakowaniu w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Nazwa producenta:
Nutripharma Ltd. group of Akropharma companies, Waterford - Ireland.

Komentarze
Michalina

2008-02-01 22:03

Ocena: 5
Po kilku miesiącach stosowania efekt uboczny w postaci "cofnięcia kalendarza" murowany! Gorąco polecam!

Brak komentarzy: